Wednesday, June 29, 2011

Macam mana Jue kenal Nayang - part 1

Tetiba rasa nk citer pasal macam mana Jue kenal Nayang...

Dulu masa kat UIA, Nayang mmg dikenali sebagai Nanang..
Jue kenal dia pun dr nama je from my friend nikit..
Nikit kenal Nayang sbb sama2 join ARC.. Geng2 panjat gunung..
Jue panjat gunung? eerrmmmm, yg x tinggi n xde pacat tu bole laa.. hehee..

Mcm2 citer jugak laa Jue dengar pasal Nayang ni.. Tp xpenah pn nak amik port pasal dia..
Apa citer pasal dia?? Tanak laa citer..
Yang Jue tahu, dia ni mmg org yg pemalu and x banyak cakap..
(hish... Jue mmg suka sgt sgt lelaki yg x banyak ckp ni... geram!)
Lagi satu yg Jue tahu, Nayang ni die hard fan SFC (Selangor FC).

Mcm mana Jue bole berkenalan ngan Nayang ni ek? Mmg xde sape2 yg kenal kn Jue ngan dia..
Dulu xde FB lagi, just ada friendster je.. So, dr situ laa Jue kenal dia..
Masa tu cuti semester.. Jue kat Kemaman, mmg slalu online..
Then, ternampak laa profile Nayang ni.. Dia letak gambar dia dlm posisi yg hensem di mata ku...
Ulang suara, di mata ku okay!!!

ni laa profile pic Nayang tu...

Masa kitorg berkenal kenalan tu, nayang dh grad from UIA pn.. Dia tgh jd penganggur kehormat..
Me, the type of redah-je person, gatal tangan laa msg dia kt friendster.. "oo.. ni laa nanang rupanya.."
Pastu, dia reply.. "oo.. ni laa wanju rupanya.. ingatkan lelaki.. ho ho ho.."
walaupn ayat dia tu agak menggeram kan, at least dia reply.. wakakaa~..
Dia kenal Jue pn by name je.. Sbb nikit laa.. xpe xpe.. at least there's sumthing he knows about me rite..
Dari situ, bermulalah detik2 perkenalan antara kami..
Kitorg slalu communicate guna YM.. Klu x online YM, msg kat friendster jer..
Tp Jue a bit berhati2 sbb knowing him, dia ni jenis jinak2 merpati..
Berhati2 camane tu?

Pertama: jgn mintak no tepon dia and jgn bg no tepon Jue unless dia yg mintak..

Masa cuti semester tu, at the same time Jue sibuk dgn hal hal reunion utk MRSM Dungun.. kena kehulu kehilir meeting n survey.. So x banyak sgt masa di siang hari utk berchatting dgn Nayang ni..
Tp..... Dia rajin sms Jue.. How dia sms klu dia xde my number? hhmmm... from YM to my phone laa.. Jue pn reply ke YM dia jugak..

Masa tu, Jue minat bangat dengan indonesian band.. And of course Jue inform Nayang.. Dia yg x minat ni, buat2 laa minat.. Klu dia sms pn, just type lirik lagu peterpan.. Masa tu tgh hot lagu Mungkin nanti... Itu laa lagu pertama kami................*wink* *wink*

Masa dlm proses perkenalan tu, Jue ada tanya Nayang.. "Awak pandai main alat music?"..
Dia jawab dia pandai main recorder...
Haiya.. Ni mesti pandai main lagu 'are you sleeping are you sleeping' je ni...
Takpe laa, itu aspek x penting..

Bila dah nak abis cuti semester, Jue berfikir, 'agak2 communication Jue ngan Nayang ni will end up here only ka?'..
Sbb dia lom lagi mintak my phone number..
Xpe, yang penting, Jue jgn start dulu..
Klu ada tu, ada laa.. Klu xde, let it go je k..

So, camane kitorg berhubung bila Jue blk UIA? Mcm mana kitorg bertukar2 no phone?
Nanti ada masa, Jue sambung kay.. Skang nak sambung lipat baju..

p/s: masa Jue type ni, tetiba rasa berbunga2 mcm 5 tahun yg lepas lak... hehehe..

Monday, June 27, 2011

A few hours @Pulapol...

Last Sunday, Jue, Nayang, Sue, Olen and Fir went to Pulapol at Jalan Semarak.
The reason is, our dear Erin ada kat dalam tu.. Dia trainee laa of course..

Bakal inspektor!

Insp Ernida!

A few days before pegi, Zaza ada citer.. Dulu masa dia tgh jd trainee TUDM, dia rasa seronok sgt bila tgk family org lain dtg berkelah kat dlm kem tu..
So, me as mak-mak org minded ni, imagine laa the berkelah situation on that day..
I woke up early that day to prepare Fettucini Carbonara to bring to Pulapol later..
Itu je menu yg plg senang and pantas..
And luckily my Nayang remember to bring tikar.. Masa tu dh kuar umah, tetiba Nayang ingat pasal tikar..
Dia pn masuk umah and cari tikar..
p/s: Eryn is my pengapit during my wedding.. ;)

Erin sebelom insaf.. hehehee..

Bila sampai je kat Pulapol tu, tetiba rasa tatot laa pulak..
Sbb nya, guard dia adalah polis.. Org yg slalu buat kesalahan lalu lintas mmg akan berperasaan begitu..
Polis: Nak pegi mana yer?
Nayang: Ni.. nak melawat kawan dia... (pointed at me..)
Polis: Dari company mana?
Nayang: (Stares at me.. waits for my answer..)
Jue: Oooppsss... (buat aksi konon cute sambil tutup mulut)
Polis: lelaki ke perempuan?
Jue & Nayang: Perempuan
Polis: Okay, encik masuk terus, parking dekat padang kawad, pastu jalan kaki ke masjid..
Nayang: Okay.. Terima kasih yer....

Bila dah sampai tu, Jue terus call Olen..
And finally jumpa Olen, Sue & Fir kat dewan..
Ngam2 Erin pn sampai from her hostel...

Terkezut Jue tgk Erin yg agak terbakar... heheee...
Takpe erin, nnt dh kuar, back to normal k cayang...
Then she said, "korg, jom g duk bawah pokok kat sana.. kat sini tak bole duduk.."
Maka, kami smua pn pegi laa duk kat bwh pokok, atas tikar yg dibawa..
If xde tikar pn xpe, surat khabar banyak kan...?

Maka, bermulalah sesi soal jawab kami kat Erin sambil makan Fettucini Carbonara yg Jue bwk and McD yg erin mengidam di bawa oleh Olen..

Yummyyy....!!!

Buah mangga ni kwn erin yg bagi.. sedap tau...

Tetiba Erin ckp dia nk tunjuk result menembak dia..
Dia kata setiap pelatih diberi 20 peluru.. Tp atas kertas tu ada 18 je..
Fir tanya, "mana pegi lagi 2?"
Erin: Ntah laa, terpesong ntah kemana mana.. hahahaa...
And Erin sempat buat pesanan kat Fir, "Saya nak suro awak frame..."
hhmm... nasib kau laa Fir...

erin dengan bangga nya...

Tetiba, sesuatu telah mengalih perhatian Jue.. Jue nampak ada org tgh berkawad sambil bwk beg plastik..
Jue: Erin, nape ada org berkawad?
Erin: A'ah.. kat sini ko x bole jalan biasa.. nak g mana2 pn kena kawad..
Jue: Bistu ko kawad aa tadi?
Erin: A'ah.. aku kawad cepat2 takut korg nampak.. hik hik hikkk

Rupa2nya, Si Olen dah lama dah berdekah2 gelak tgk org jalan berkawad.. Apa laa Olen ni..
Patut laa erin tanak kawad depan kita...

kiri kanan kiri....

haaa... ni time ramai sket..

hi abg polis.. br blk outing ke....?

agaknya camni rupa erin klu berkawad ek...?

ni pelatih non-muslim yg br blk dr church + outing skali laa...

haaa... nampak x ketua polis baju merah tu.. berkawad nk g masjid... nakal btol..

Memang tiap kali pelatih2 tu lalu sambil berkawad, mmg terganggu pandangan Jue..
Mesti nak nengok.. Nayang lak, mesti amik gambar.. Kitorg ni jakun sebenarnya...

Jue: Erin, td masa nak masuk polis tu tanya company ape.. Nak jawab ape ek sebenarnya?
Erin: Owh.. tu company aku.. korg kena jawab comp dot.. dot.. dot...
Jue: Owh... sebaik aku x jawab Yamagata tau..

Hish... Klu Jue jawab Yamagata td, nampak sgt 'kepandaian' kitorg kat polis guard tu td..

budak kecik yg mencuri perhatian kitorg jugak.. sooo cute...

Kitorg ada jugak tanya Erin pasal makan.. Erin cakap sgt x sedap..
Erin: Kau tau tak, ikan tu keras.. ibaratnya, klu kau baling kat pokok ni, pokok ni boleh lekuk tau tak...?
Hish, dasyat betol perumpamaan erin tu..

Erin yg stil tgh rancak bercerita.. Olen & Sue? pose laa... apa lg..

Sepatutnya, Erin akan terpenjara kat dlm ni for 9 months.. Tp sbb kes sakit demam aritu kan, so kena extend lg 2 bulan...
Huuwwaaa... Lamanya...

Owh, ada lagi, selama ni, Jue ingat kan erin contact Fir guna public phone..
Sebab, kat sini kan xle bwk handphone..
Internet pn xde, TV pn xde.. Blackberry apatah lagi..
Klu kantoi, nnt kena berkawad from hostel ke guard house for every 1 hour..
Adoi laaa.. better xyah laa erin.. tahan je laaa kejap k...
Kitorg tanya laa, camane dia berhubung dgn Fir..
Erin jawab, "surat..". Memula Jue mmg ingat kan erin main2..
Sbb, knowing erin, dia ni x penah serius..
Rupa2nya btol k.. diorg berhubung guna surat.. Mmg klasik.. Tp canggih sket aa sbb erin guna pos laju..
Tak pasal2, kitorg pn diarahkan oleh erin utk tulis surat kat dia..
Sbb tu je entertainment yg ada utk erin.. Sian erin kan?
Okay, pasni aku print blog ni and pos kat kau yer erin..

Masa tgh rancak2 berborak, tetiba zazzzzz hujang pn turung..
Maka, terkedek2 laa kami smua menuju ke dewan yg berdekatan utk berlindung..

Masa tu dh dekat2 nak balik dh..
We snap a few pictures, record smua identiti erin (for our next visit), salam2 n peluk2, then pulang...
Kitorg tinggalkan fir n erin utk berdua duaan kejap... berdua duaan hape...
Ramai giler org disekeliling kot..
Jauh tu Fir dtg dr JB naik bas.. So sweet...

kami!!!

them..

alalalaaa... sweetnya pasangan ni...


aiyak... ilang trus sweetnya...

Nampak x, backdrop kat belakang tu... Nanang mencadang kan utk erin jd pakar bom...
Tp erin tak mau..

ni laa gambar pakar bom..

erin ckp dia nk jd yg mcm ni.. ntah btol ntah tidak erin ni..

Memang berat hati nak tinggalkan erin masa tu..
Tp xpe laa erin, b4 puasa nnt kitorg dtg visit lagi k...
We luv u so much erin...

Owh erin, ms otw balik, nanang keep saying, "hish.. kurus dah erin tu...".
Mesti ko happy kan??

p/s: gambar Jue x banyak sbb Jue bulat.. x shuke!!!

Thursday, June 23, 2011

Boboy or Gigirl - part 2

Arini both of us not apply leave for 6th month punya check up..
Sebabnya, if cuti Jue boring duk umah sorg2 ms Nayang xde..
Nayang lak sbb dia ada training kt PJ..
So, both of us just mintak permission boss & trainer utk kuar kejap..

video
This during scan...

busy pilih menu.. i dun like if he looks at the camera... suka buat muka..

my lunch td.. fish n chips...


Since 3rd month until now, Jue n Nayang dh start pggl kandungan Jue ni with name..
Means kitorg x panggil 'baby'.. And dah 3 kali nama nya bertukar2... heheee..
Nama pertama yg kitorg pggl is Rosyam Nor..
Why Rosyam Nor?
Begini al-kisahnya... Masa tu weekend.. We had breakfast at our faveret roti canai's stall...
Ms tgh tggu roti canai tu sampai, Jue suro Nayang list down nama2 tokoh ilmiah muslim yg Nayang tahu... Kononnya nak buat rujukan laa...
Ada laa beberapa nama yg Nayang sebut, tetiba dia sebut 'Rosyam Nor'..

Jue: hhmm... ok jugak kn.. klu org tanya 'apa nama anak kau?' kita pn jawab Rosyam Nor...

Pas beberapa minggu, Nayang suro tukar nama.. Sbb takut btol2 lekat nama Rosyam Nor..
Jue pn panggil laa nama Rafael.. Sbb ms tu tgh tgk berita sukan tenis..
And skang nama lain pulak.. Nama yg currently in use ni Nayang yg pilih..
Nama2 yg Jue pilih smua dia reject! Tidak adil btol..

Lately, Jue banyak baca blog2 org lain pasal preparation sebelom, semasa n selepas bersalin..
And Jue ada jugak tanya my dear friend Suraya and Kak Nuril cayang..
Mintak diorg punya checklist.. (lom dpt email from Kak Nuril)
Haaa... Diorg tak tahu nape Jue pilih diorg.. keh keh keh..
Sbbnya, for me both of them ni very particular person.. dlm erti kata lain, teliti & cerewet laa.. hehee...
Well, I'm that type of person.. sgt cerewet and fussy.. (eh, sama laa tu)..
So, selain org2 tua, diorg ni akan jd bahan rujukan Jue jugak...
Suraya & Kak Nuril, jgn mare.. its a good thing to b fussy ok... :p (pujuk blk)

Until now, Jue br beli baby blanket & baby binder..
Skang nk kena prepare utk set bersalin jugak.. Lom survey harga lagi..
Asyik focus fikir kat brg baby je, brg sdr termiss lak.. hish, tak bole jd...
Tp btol ke set bersalin can cost us riban riban?
Lupa lak nak tanya org..

Ok laa.. sampai sini dulu.. Nnt Jue tulis lg.. Skang ni pn ada masa sbb En Nayang bz tgk bola..
Xde org nk layan Jue borak..